Вітаю на блозі директора, вчителя історії та правознавства Оникіївської ЗШ І-ІІІ ступенів Ніколаєнка Василя Гавриловича

среда, 13 января 2016 г.

Старий Новий Рік!



Через два тижні після зустрічі Нового року відбувається справжнє маленьке диво – настає другий Новий рік, тільки називається він уже «Старими»! Історичний унікальний феномен – Старий Новий рік, додаткове свято тільки для країн СНД, що вийшов з-за розбіжності в днях Юліанського і Григоріанського календарів. Завдяки цьому у нас є можливість відзначити два новорічних свята – 1 та 14 січня.

Назва події безпосередньо показує його нерозривний зв'язок зі старим літочисленням, згідно з яким жив православний народ аж до 1918 року. У числі останніх країн СРСР указом в. І. Леніна перейшла на новий стиль (Григоріанський календар).

Старий Новий рік зберігає в собі багато традицій і звичаїв. З давньоруським календарем 14 січня називався Василів день. Селяни святкували його з особливим розмахом і задобрювали урожай майбутнього року. Особливий обряд, який дотримується в деяких родинах досі – ходіння по домівках з частуваннями. Раніше було прийнято роздавати: пироги; варені свинячі ноги; солодощі; будь-які м'ясні вироби, переважно зі свинини.
Василь Великий вважався покровителем свинячої їжі, за що нерідко його називали «свинятником».

Старий Новий рік дивує багатьох приїжджих іноземців, адже ніхто не може толком пояснити, у чому відмінність двох свят. Всі говорять, що справа тільки в часі, але, тим не менш, кожне свято відзначається по-особливому зі своїми традиціями. 
Напередодні 14 січня нерідко трапляються дивні речі, у багатьох людей відбувається щось подібне роздвоєння особистості. Вони відкривають у собі нові риси характеру, яких раніше не помічали (принаймні, їм так здається). Можливо, це пов'язано саме з роздвоєнням одного свята або покликом предків, які відзначали давним-давно в цей день Новий рік.

Старий рік– казковий час!
Хай здивує щастям Вас
Рік добра і рік кохання.
Тож приймайте привітання:
Будьте добрі та здорові,
Побажаю Вам любові,
Світла й радощів багато!

Комментариев нет:

Отправить комментарий